Kenteken overschrijven

Als u een voertuig heeft gekocht, dan moet u als nieuwe eigenaar het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Hoe u de overschrijving kunt regelen, hangt af van of u het voertuig koopt van een particulier, een rechtspersoon of van een door de RDW erkend bedrijf. U kunt het kenteken laten overschrijven bij ons kentekenloket.
 
 
 

Voorwaarden voor overschrijven

  • U moet het kenteken zelf op uw naam of uw bedrijfsnaam laten overschrijven. Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. Dit gaat via een eenmalige machtiging.
 • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
 • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

 

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie

Zo schrijft u een voertuig over:

  1. U vraagt de verkoper van het voertuig: 
   - het kentekenbewijs
   - de tenaamstellingscode
  1. U neemt de documenten die u nodig heeft mee naar het kentekenloket of RDW-balie. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
  1. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
   Tip: Omdat de tenaamstellingscode vaak afgedrukt wordt op een soort kassabon, is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode goed te bewaren. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.
  1. U krijgt van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
  1. Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
  2. De RDW stuurt u de volgende werkdag (is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan nog dezelfde dag) het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij en in het kentekenregister bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud is geplaatst.
 1. Het verstrekkingsvoorbehoud bepaalt dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt. 

 

Kentekenbewijs niet ontvangen

Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode daadwerkelijk in huis heeft. Heeft u 5 werkdagen na de aanvraag nog geen kentekenbewijs ontvangen? Meld dit dan bij de RDW. Voor meer informatie gaat u naar Kentekenbewijs of tenaamstellingscode niet ontvangen.

 

Kentekenbewijs kwijt

Als de verkoper het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet hij voordat hij het voertuig aan u kan verkopen eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

 

De weg op zonder kentekenbewijs

Heeft u het voertuig op naam gezet, maar het kentekenbewijs nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig het kentekenbewijs kunnen tonen. Let op: Zonder kentekenbewijs mag u niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.

 

Ons Kentekenloket is geopend:

Maandag tm Vrijdag: 8:30 - 19:00

Zaterdag: 9:00 - 16:00

Zondag: GESLOTEN